Belemmerende overtuigingen

[av_slideshow_full size=’featured’ min_height=’0px’ stretch=” animation=’slide’ autoplay=’false’ interval=’5′ control_layout=’av-control-default’ perma_caption=’aviaTBperma_caption’ src=” attachment=” attachment_size=” position=’top left’ repeat=’no-repeat’ attach=’scroll’]
[av_slide_full slide_type=’image’ id=’2112′ video=’http://’ mobile_image=” video_format=” video_ratio=’16:9′ title=” custom_title_size=” custom_content_size=” caption_pos=’caption_bottom’ link_apply=” link=’lightbox’ link_target=” button_label=’Click me’ button_color=’light’ link1=’manually,http://’ link_target1=” button_label2=’Click me’ button_color2=’light’ link2=’manually,http://’ link_target2=” font_color=” custom_title=” custom_content=” overlay_opacity=’0.5′ overlay_color=” overlay_pattern=” overlay_custom_pattern=”][/av_slide_full]

[/av_slideshow_full]

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]
[av_textblock size=” font_color=” color=” admin_preview_bg=”]
Hoe begint het

Je begint ergens met vol vertrouwen aan. Maar dan ineens ga je twijfelen en het volle vertrouwen verdwijnt. Alles wat je hebt gedaan/opgebouwd glipt door je vingers. Je hebt er geen vat meer op. Het loopt helemaal uit de hand. Wat je voor ogen had valt in duigen. Je baalt als een stekker en snapt niet wat er nu gebeurd is…

of

…dat ‘irritante’ stemmetje? In eerste instantie heb je ergens veel zin of heb je het gevoel dat je de wereld aan kan en dat jij het verschil kan maken. Maar dan… dat gesprek in jezelf. Je hoort heel duidelijk een stem in je hoofd zeggen: “Als jij gaat roepen dat je het kan gaat het mis”, “wat een opschepper”, “hoor hem/haar dan, je plaatst jezelf op een voetstuk”, “je bent het niet waard”, “pas op…”.

Pff… en dan… volg je met gebogen hoofd de stem. Voordat je begint, halverwege of bijna aan het eind van je opdracht stop je ermee. Het grootse succes blijft dus uit. De stem in je hoofd roept: “Zie je wel, ik zei het je toch”, “je kunt het toch niet”, “had maar geluisterd…”.

Kortom het is vast niet de eerste keer dat je dit gebeurd. Bemoedigend spreek je jezelf iedere keer toe. De volgende keer ga ik het anders doen en dan gaat het wel lukken. Maar ja, hoe dan…!?

Wat gebeurd er nu eigenlijk
Veel van onze angsten en belemmerende overtuigingen zijn onbewust. Ik zal je eerst een voorbeeld geven hoe het werkt en waarom het zo lastig is dit patroon te doorbreken.
[/av_textblock]

[av_image src=’https://www.debounderei.nl/wp-content/uploads/2019/08/Afbeelding-belemmerende-overtuiging-algemeen-2-1030×728.jpg’ attachment=’2058′ attachment_size=’large’ align=’center’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’ admin_preview_bg=”][/av_image]

[av_textblock size=” font_color=” color=” admin_preview_bg=”]
Je hebt een positieve of negatieve overtuiging. Vanuit deze overtuiging laat jij bepaalt gedrag zien aan de omgeving. Jouw omgeving reageert hierop. Vanuit deze reactie van de omgeving wordt jouw positieve of negatieve overtuiging versterkt. Hoewel bij een positieve overtuiging je positieve gevoel wordt versterkt en je wordt gestimuleerd om door te gaan. Word bij een negatieve overtuiging je negatieve gevoel versterkt en dit levert vaak frustratie op. De één word boos op zichzelf en iemand anders trekt zich terug en wordt onzichtbaar. Het is lastig uit deze cirkel te stappen omdat je vaak niet weet hoe het werkt en vooral waar het vandaan komt.
[/av_textblock]

[av_image src=’https://www.debounderei.nl/wp-content/uploads/2019/08/Afbeelding-belemmerende-overtuigingen-praktijkvoorbeeld_1-1030×728.jpg’ attachment=’2059′ attachment_size=’large’ align=’center’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’ admin_preview_bg=”][/av_image]

[av_textblock size=” font_color=” color=” admin_preview_bg=”]
Onze interactie met anderen maakt het dus extra moeilijk om onze belemmerende overtuigingen los te laten. Zelfs als we er in slagen om ons gedrag tijdelijk aan te passen, zal de reactie van de ander niet direct veranderen. Bovendien is er sprake van een ingesleten sociaal patroon. Met andere woorden: we vervallen in aangeleerd gedrag!

De reactie / het gedrag van anderen duwt ons in een patroon. Om dit te doorbreken moeten we dus iets doen met dit gedrag. Een manier om hiermee om te gaan is het probleem bespreekbaar maken. Door aan te geven met welk dilemma je worstelt en hoe de reactie van de ander daar een rol in speelt, betrek je de ander actief. Mensen worden zich bewust van wat er gebeurt in de interactie en hoe zij bij kunnen dragen aan verandering. Het is zeer waarschijnlijk dat de ander ook bereid is om je te helpen als je aangeeft hoezeer je persoonlijk worstelt met jouw overtuigingen.

Belemmerende overtuigingen kunnen zijn:

 • anderen vertrouw ik niet
 • hulp vragen kan of doe ik niet
 • ik krijg nooit wat ik wil
 • iedereen moet mij aardig vinden
 • iets afmaken kan ik toch niet
 • ik ben nu eenmaal zoals ik ben
 • ik ben het niet waard
 • fouten maken mag ik niet van mezelf
 • alle ellende wordt veroorzaakt door anderen om mij heen

Hoe hieraan te ontsnappen
Je kunt het zelf proberen. Door te kijken welke negatieve en positieve overtuigingen je hebt. Je kunt daarbij de volgende vragen stellen:

 • Is deze overtuiging heilzaam in mijn leven geweest of was hij schadelijk voor mij?
 • Is deze overtuiging door iemand anders ingegeven? Zo ja, door wie? Heb ik ooit bewust gekozen om dit te geloven? Zo ja, wanneer? Waarom deed ik dit?
 • Wat was het voordeel om deze overtuiging te hebben? Hoe heeft het mij gediend in mijn leven? Wat kreeg ik of wat was het voordeel om deze overtuiging te hebben? Wat vermeed ik door deze te hebben?
 • Wie zou ik zijn zonder deze angst of overtuiging?
 • Welke nieuwe positieve overtuiging kan ik ervoor in de plaats zetten?

Vind je het lastig om dit alleen te doen en wil je er liever samen naar kijken? Dat kan. We gaan kijken welke overtuigingen jij hebt en welke voor jou de meest negatieve lading hebben – de overtuigingen waarvan je voelt dat die jouw leven belemmeren en beheersen. We onderzoeken waar deze vandaan komen en wat ze tot op heden in je leven hebben gedaan.
Daarna krijg je inzicht in je eigen gedrag en kun je de belemmerende overtuiging omzetten in een positieve overtuiging. Door de inzichten waar het vandaan komt snap je hoe het proces werkt en heb je handvaten gekregen voor het geval je dreigt terug te vallen. Je weet dan precies wat er gebeurd en hoe te handelen. Jij hebt de regie over je eigen handelen en je kunt hiervoor je verantwoordelijkheid nemen.

Is je interesse of nieuwsgierigheid gewekt? Neem dan vrijblijvend contact op!
[/av_textblock]
[/av_one_full]

× Contact via WhatsApp?